WB ICDS Supervisor Model Practice Set 1

WB ICDS Supervisor Model Practice Set 1
]

Hello Readers Download ICDS Supervisor model question answer general knowledge from below link

1. The radiant energy of the sun results from………….

(a) Nuclear fusion (b) Nuclear fission

(c) Cosmic radiation (d) Combustion

 

2. The National Chemical Laboratory is located in……..

(a) Mumbai (b) Bengaluru

(c) Hyderabad (d) Pune

 

3. The Arjuna Awards were instituted in the

year………..

(a) 1965 (b) 1963

(c) 1961 (d) 1975

 

4. When is the International Yoga Day celebrated?

(a) 21st June (b) 21st March

(c) 22nd April (d) 31st May

 

5. The two-day festival ‘North East Calling’ is organized

by which ministry?

(a) Ministry of Development of North Eastern

Region

(b) Ministry of External Affairs

(c) Ministry of Home Affairs

(d) Ministry of Defence

 

6. The motif of ‘Hampi with Chariot’ is printed on

the reverse of which currency note?

(a) Rs 500 note (b) Rs 50 note

(c) Rs 1000 note (d) None of these

 

7. When was the ICDS (Integrated Child Development

Services) launched by the Government of

India?

(a) 2nd October 1975 (b) 3rd September 1970

(c) 5th October 1975 (d) 1st August 1980

 

8. Average of 16 numbers is 8. If 2 is added to every

number, the new average will be……..

(a) 13 (b) 9

(c) 10 (d) 8

 

9. Who is the author of the book ‘The Right of Man’?

(a) Thomas Hardy (b) Thomas Mann

(c) Thomas Moore (d) Thomas Paine

 

10. India first took part in the Olympic Games in the

year…….

(a) 1920 (b) 1928

(c) 1972 (d) 1974

 

11. In the following questions, choose the correct

code form.

If ‘air’ is called ‘green’, ‘green’ is called ‘red’, ‘red’ is

called ‘sea’, ‘sea’ is called ‘blue’, ‘blue’ is called

‘water’, and ‘water’ is called ‘pink’, then what is the color of grass?

(a) Green (b) Air

(c) Red (d) Pink

 

12. Choose the word which is least like the other

words in the group.

(a) Grenade (b) Katana

(c) Rifle (d) Revolver

 

13. Choose the word which is not similar to the other

words in the group.

(a) Peas (b) Cabbage

(c) Spinach (d) Tomato

 

14. Pointing to a boy, a man said to a woman, ‘His

mother is the only daughter of your father.’ How was

the boy related to the woman?

(a) Brother (b) Uncle

(c) Husband (d) Son

 

15. The Insurance Regulatory and Development Authority

(IRDA) is a ………

(a) Statutory Body

(b) Constitutional Body

(c) Non-Governmental Organisation

(d) Advisory Body

 

16. The Acid in gastric juice is called

(a) acetic acid (b) nitric acid

(c) hydrochloric acid (d) sulphuric acid

 

17. Which of the following natural calamities is not

a type of storm?

(a) Cyclone (b) Earthquake

(c) Hurricane (d) Tornado

 

18. Prime Minister Narendra Modi launched

‘Swachha Bharat Mission’ officially on the

(a) Independence Day

(b) Republic Day

(c) Gandhi Jayanti

(d) Environmental Day

 

19. ‘Kyoto Protocol’ is related to…….

(a) Air Pollution (b) Green House gases

(c) Climate change (d) Water pollution

 

20. Whose teaching inspired the French Revolution?

(a) Locke (b) Rousseau

(c) Hegel (d) Plato

 

21. The Subroto Cup is associated with which

games/sports?

(a) Hockey (b) Football

(c) Basketball (d) Badminton

 

WB ICDS Supervisor /ANSWER 

1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (a)

8. (c) Explanation:

Average of 16 numbers= 8

Thus, total of 16 numbers= 16×8= 128

when 2 is added to every number then total of 16 numbers

increases by 16×2= 32

Thus, new total of 16 numbers= 128+32= 160

New average of 16 numbers= 160/16= 10.

9. (d) 10. (a) 11. (c) Explanation: The color of grass is

green but green is called red. Hence, the color of grass

is red. 12. (b) Explanation: Here, all other weapons except

Katana are firearms and can be used from a distance.

13. (d) Explanation: Here, all others except

tomato are vegetables. Scientifically, tomato is a fruit.

Hence, the answer is option d. 14. (d) Explanation: The

only daughter of the woman’s father= the woman herself,

mother of the boy= the woman herself. So, the

woman is the mother of the boy. 15. (a) 16. (c) 17. (b)

18. (c) 19. (c) 20. (b) 21. (b) 22. (b) 23. (c) 24. (c) 25.

(a) 26. (a) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (a) Explanation:

Total number of biscuits= 1×8+2×6+3×4+4×2=

8+12+12+8= 40

Average number of biscuits = 40/10= 4.

WB ICDS Supervisor Model Practice Set  download

বাংলা ভার্সন | west bengal government schemes pdf