1500+ history general knowledge PDF download
Dear Readers download 1500 +history general knowledge pdf download. In this pdf objective Indian history more than one thousand and five hundred gk in pdf that very important for all types of the exam.total page of this pdf 343

History general knowledge PDF download

Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Atharvaveda

Ans: (d)
2. The later Vedic Age means the age of the compilation of
(a) Samhitas
(b) Brahmanas
(c) Aranyakas
(d) All the above

Ans: (d)
3. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as
(a) Hinduism
(b) Brahmanism
(c) Bhagavatism
(d) Vedic Dharma

Ans: (b)
4. The Vedic Aryans first settled in the region of
(a) Central India
(b) Gangetic Doab
(c) Saptasindhu
(d) Kashmir and Punjab

Ans: (c)
5. Which of the following contains the famous Gayatrimantra?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Kathopanishad
(d) Aitareya Brahmana

Ans: (a)
6. The famous Gayatrimantra is addressed to
(a) Indra
(b) Varuna
(c) Pashupati
(d) Savita

Ans: (d)
7. Two highest ,gods in the Vedic religion were
(a) Agni and Savitri
(b) Vishnu and Mitra
(c) Indra and Varuna
(d) Surya and Pushan

Ans: (c)
8. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the
(a) Yajurveda
(b) Purusa-sukta of Rigveda
(c) Upanishads
(d) Shatapatha Brahmana

Ans: (b)
9. This Vedic God was ‘a breaker of the forts’ and also a ‘war god’
(a) Indra
(b) Yama
(c) Marut
(d) Varuna

Ans: (a)
10. The Harappan or Indus Valley Civilisation flourished during the ____ age.
(a) Megalithic
(b) Paleolithic
(c) Neolithic
(d) Chalcolithic

ইতিহাসের অন্যান্য গুরুত্বপূর্ণ বই ও মাল্টিপল চয়েস প্রশ্নোত্তর সব গুলি পিডিএফ ভার্সন এ আছে